Čočkový dhál

Velmi chutné a výživné jídlo plné barev. Namísto zelené čočky můžete použít i červenou, nebo například žlutý půlený hrách.

indicky dhal

Potřebujeme na 3 porce:

1 velká cibule 150 g
2 stroužky česneku 6 g
2 střední mrkve 120 g
4 menší rajčata 360 g
1 střední petržel 96 g
1 menší cuketa 120 g
1/4 středního květáku – růžičky 150 g
1 hrnek vařené zelené čočky, popř. z plechovky 200 g
1 hrnek nízkotučného kokosového mléka 240 g
1 lžíce řepkového oleje 14 g
1 lžička strouhaného zázvoru 7 g
1 lžička kurkumy 3 g
1 lžička jávského kari 3 g
1 lžíce sójové omáčky tamari 18 g
1 lžíce citronové šťávy 10 g
zeleninový vývar, sůl a pepř dle potřeby
  1. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, česnek na kolečka, květák rozdělte na drobné růžičky, ostatní zeleninu nakrájejte na kostky cca 1×1 cm. Na oleji opečte cibuli, česnek, kari i kurkumu a strouhaný zázvor. Po 3-4 minutách přidejte do pánve i ostatní zeleninu a opékejte dalších 5 minut.
  2. Zalijte vroucím zeleninovým vývarem tak, aby byla zelenina sotva ponořená, v případě potřeby dosolte. Nechte probublávat bez pokličky a občas promíchejte.
  3. Po deseti minutách přidejte i vařenou či konzervovanou zelenou čočku. Vařte dalších 5 minut. Nakonec přilijte také kokosové mléko.
  4. Dochuťte sójovou omáčkou, citronovou šťávou, solí a pepřem. Podávejte s quinoou nebo celozrnnou rýží.
Facebook Instagram Youtube

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Souhlasím