Quinoa – základní recept

Jak uvařit quinou tak, aby byla vždy sypká a nadýchaná? Zde najdete jednoduchý postup, který se bude hodit pro sladké i slané recepty.

quinoa

Budeme potřebovat:

Quinoa 1 díl
Voda 2 díly
Sůl a koření dle chuti  
  1. Základní recept je velmi snadný. Quinou předem namočte do studené vody – alespoň na hodinu, klidně i přes noc. Poté quinou několikrát properte v sítku, dokud nebude voda zcela čirá a při proplachování nebude vznikat pěna.
  2. Quinou vsypte do hrnce a dolijte pouze tolik vody, aby hladina přesahovala quinou o 1- 2 cm. Vodu osolte – pro sladké recepty postačí špetka, pro slané recepty, nebo tam, kde má být quinoa samostatná příloha, použijte soli více.
  3. Pod pokličkou přiveďte k varu, poté stáhněte plamen na minimum a nechte dusit 10 – 15 minut, podobně jako při vaření rýže. Poté quinou odstavte a nechte pod pokličkou dojít posledních 5 minut.
  4. Načechrejte vidličkou a podávejte.

TIP: pro výraznější chuť vařte quinou v zeleninovém vývaru, nebo vodu dochuťte kvalitní sójovou omáčkou.

Facebook Instagram Youtube

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Souhlasím