- V hluboké pánvi rozehřejeme řepkový olej a přidáme cibuli nakrájenou na drobné kostičky. Opekáme několik minut za stálého míchání. Stroužky česneku oloupene a prolisujeme do hrnce k cibuli. Chvíli opékáme, ne však příliš dlouho, aby se česnek nepřipálil a nezhořkl.
- Přidáme také pórek nakrájený na tenké proužky, oloupanou bramboru na kostičky, sladkou i uzenou mletou papriku a ještě několik sekund opékáme. Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme 2/3 cizrny a společně krátce vaříme. Mezitím zbylou 1/3 cizrny vložíme do mixéru společně s ovesnou smetanou a vymixujeme dohladka.
- Rozmixovanou směs přidáme do pánve a několik minut zavaříme. Nakonec vmícháme lahůdkové droždí. Jako bříloha se hodí pečivo, brambor, rýže i těstoviny.
TIP: Česnek a mletou papriku nikdy neopékáme příliš dlouho – pokud je připálíme, celé jídlo bude hořké.
Cizrna se dá považovat za královnu luštěnin a její použití ve veganské kuchyni je téměř neomezené. Nejen cizrna na paprice, ale také falafel, cizrnová moussaka, křupavá cizrna jako pochoutka k televizi, cizrnové kari, cizrna à la tuňák, cizrnová polévka, cizrnový salát, fritatta, dezerty z aquafaby! Více o ní si můžeš přečíst v našem článku na blogu.