Cizrna na paprice

Cizrna na paprice – fundamentální recept veganského vaření! Je to snadné, rychlé, chutná to všem a je to dobrý s úplně každou přílohou. Fakt!

cizrna na paprice

Ingredience na 4 porce:

1 velká žlutá cibule

160 g

1 pórek

200 g

1 střední brambora

200 g

2 hrnky vařené nebo konzervované cizrny

400 g

1 lžíce sladké mleté papriky

20 g

1/2 lžíce uzené papriky

10 g

2 stroužky česneku

6 g

2 lžíce lahůdkového droždí

20 g

2 hrnky zeleninového vývaru

500 ml

1/2 kelímku ovesné smetany

100 ml

1 lžička sušené majoránky
1 lžíce řepkového oleje
sůl a pepř dle chuti
  1. V hluboké pánvi rozehřejeme řepkový olej a přidáme cibuli nakrájenou na drobné kostičky. Opekáme několik minut za stálého míchání. Stroužky česneku oloupene a prolisujeme do hrnce k cibuli. Chvíli opékáme, ne však příliš dlouho, aby se česnek nepřipálil a nezhořkl.
  2. Přidáme také pórek nakrájený na tenké proužky, oloupanou bramboru na kostičky, sladkou i uzenou mletou papriku a ještě několik sekund opékáme. Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme 2/3 cizrny a společně krátce vaříme. Mezitím zbylou 1/3 cizrny vložíme do mixéru společně s ovesnou smetanou a vymixujeme dohladka.
  3. Rozmixovanou směs přidáme do pánve a několik minut zavaříme. Nakonec vmícháme lahůdkové droždí. Jako bříloha se hodí pečivo, brambor, rýže i těstoviny.

TIP: Česnek a mletou papriku nikdy neopékáme příliš dlouho – pokud je připálíme, celé jídlo bude hořké.

Cizrna se dá považovat za královnu luštěnin a její použití ve veganské kuchyni je téměř neomezené. Nejen cizrna na paprice, ale také falafel, cizrnová moussaka, křupavá cizrna jako pochoutka k televizi, cizrnové kari, cizrna à la tuňák, cizrnová polévka, cizrnový salát, fritatta, dezerty z aquafaby! Více o ní si můžeš přečíst v našem článku na blogu.

Facebook Instagram Youtube

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Souhlasím