Rostlinná mléka od A do Z – domácí i kupovaná

Jaké je nejvýživnější, jaké je nejlevnější a jaké nejchutnější?

4. 6. 2019
SDÍLET:
rostlinné veganské mléko

Čísla hovoří jasně – rostlinné mléko je skutečně na vzestupu. Průzkum trhu ukazuje, že jeho prodej se mezi lety 2013 až 2018 zvýšil o 61%. A čísla dále rostou. Ale ovesné mléko v kávě není jen “trend” posledních let. Naopak, je to uvědomělý a soucitný směr, kterým se ubíráme, protože nechceme podporovat mléčný průmysl, který je ekologickou katastrofou pro naši planetu. Živočišný průmysl produkuje více skleníkových plynů, než letadlová, lodní a automobilová doprava po celém světě dohromady. Nedávná studie Oxfordské univerzity došla k závěru, že směřování k rostlinné stravě je tím nejefektivnějším způsobem, jak snížit svou ekologickou stopu.

Jaké vybrat v obchodě?

V obchodech je dnes k dostání nepřeberné množství nápojů ze sóji, rýže, ovsa a mandlí či jiných ořechů a semínek. Jejich kvalita a složení se však často velmi liší, stejně tak jako jejich cena. V tomto případě však neplatí, že dražší znamená vždy lepší. Při výběru je vhodné porovnat procentuální podíl pevné složky a přidané vitamíny a minerály. Doporučuji vybírat mléka obohacená vápníkem, bez přídavku cukru. Nejlepší poměr kvality a ceny mají dle mého názoru rostlinné bio mléka z drogerie DM – jejich sójové obohacené vápníkem kupujeme nejčastěji. Za zmínku rozhodně stojí také dvě české firmy, které se věnují výrobě čerstvých rostlinných nápojů – Nemléko a Soyka.

Nemléko nabízí chlazené mandlové a makové rostlinné nápoje ve skle – zde však platí, že za kvalitu si skutečně připlatíte. V jejich nabídce je i mandlové mléko s vůbec nejvyšším podílem mandlové složky na našem trhu – 12%. Jejich poslední novinkou je lískooříškové nemléko. Soyka se zaměřuje na výrobu čerstvého sójového mléka – k výrobě používají bio sójové boby z Rakouska. Kromě mléka vyrábí také bio tofu či sójovou zakysanou smetanu.

mandlové mléko

Mandle nebo oves?

Pokud do rovnice soucitného a uvědomělého života dosadíme i starost o životní prostřední, věci se trochu komplikují. Kritici namítají, že populární a chutné mandlové mléko není tou nejlepší volbou. A mají pravdu – na vypěstování jedné jediné mandle je dle zdrojů zapotřebí 12 litrů vody. Pro domácí výrobu rostlinných mlék je ideální mléko ovesné a makové – suroviny jsou levné, výživné, lokální a jejich pěstování není zátěží pro naši planetu.

Domácí výroba krok za krokem:

  1. Výchozí surovinu (ořechy, vločky nebo semínka) je třeba předem namočit do vody – usnadní se tím mixování, výsledný produkt bude krémovější a z výživového hlediska odstraníme nežádoucí antinutriční látky. Potřebná doba máčení se velmi liší dle výchozí suroviny – zatímco ovesným vločkám stačí 30 minut, velké ořechy jako mandle je třeba namáčet ideálně 8-12 hodin.
  2. Scezenou výchozí surovinu vložíme do mixéru a zalijeme čtyřnásobným množstvím vody. Důkladně rozmixujeme a následně scedíme přes plátno, abychom se zbavili zbytku pevných částic. Někteří doporučují cezení přes čistou silonku, já nedám dopustit na tento nutbag z bio bavlny od Tierra Verde.
  3. Výsledné mléko dochucuji vždy špetkou soli, další příchutě už jsou čistě na vás. Pokud chcete sladké, osvědčená kombinace je datle + skořice + špetka práškové vanilky.
  4. Pevnou část, která zbyla v sáčku, nevyhazujte – já ji vždy rozložím na plech do trouby nebo sušičky a nechám vysušit na 40 – 50°C. Poté ji používám do domácí granoly. Receptů pro její využití je ovšem spousta – můžete přidávat do těst na pečení nebo ovesných kaší.
  5. Všechna rostlinná mléka chutnají nejlépe vychlazená. V lednici je můžete skladovat 3-5 dní.
sáček na výrobu rostlinného mléka

TIP: Pokud si budete chtít ušít vlastní pytlík na výrobu rostlinného mléka, nechte se inspirovat tímto střihem. Má kulaté rohy a tak z něj snadno odstraníte pevné zbytky a dobře ho vyčistíte.

Použití rostlinných mlék

Rostlinné mléko zastoupí to živočišné prakticky ve všech ohledech. Pokud si vybereme ekologickou a výživově vhodnou alternativu, k pití mléka jiných savců již prakticky není žádný důvod. Vychlazené rostlinné mléko je ideální k přímé konzumaci, dále pak k vaření, pečení, přípravě smoothies nebo do cereálií. Zkuste například recept na mandlovo-ovesnou kaši s ovocem.

ovesná kaše s rostlinným mlékem

Domácí lískoříškové nemléko

Lískooříškové mléko má vyšší podíl tuku, než mandlové. Má však výraznější chuť i barvu a stejně jako mandlové je bohaté na vitamin E. Je skutečně delikátní s kakakem nebo kořeněnou kávou.

Pro výrobu domácího lískooříškového mléka rozmixujte 1 šálek lískových oříšků se 4 šálky filtrované vody. K dochucení použijte 2 medjool datle a špetku soli.

Domácí ovesné mléko do kávy

Ovesné mléko je dle mého názoru velmi dobrou volbou pro běžné použití. Obsahuje méně tuku a více vlákniny, než ořechová mléka. Je zdrojem beta-glukanů – rozpustné vlákniny, která má schopnost regulovat hladinu krevního cukru a cholesterolu.

Pro výrobu domácího ovesného mléka použijte 1 hrnek ovesných vloček, které předem namočte na 30 minut. Namočené vločky sceďte a propláchněte v sítku. Mixujte spolu se 4 hrnky filtrované vody půl minuty až minutu! Příliš dlouhé mixování má na svědomí příliš „táhlou“ konzistenci ovesného mléka. Vyzkoušejte a sami uvidíte. Sceďte hotové mléko a případně dochuťte jednou až dvěma datlemi.

Konopné mléko plné zdravých tuků a bílkovin

Ideální pro sportovce – vysoký obsah bílkovin, ideální poměr omega 3 a 6 mastných kyselin, bohaté na hořčík. Dobrá volba pro všechny, kteří mají problém se sójou nebo lepkem. V běžných supermarketech k vidění spíše není – u nás se prodává převážně značka GOOD HEMP, která se objevuje jen na pultech zdravých výživ nebo fitness shopů. 

Pro výrobu konopného mléka rozmixujte 1 hrnek loupaných konopných semínek a 3-4 hrnky vody. Díky tomu, že jsou konopná semínka velmi malá a měkká, nemusíte je předem namáčet.

Domácí makové mléko

I když je makové mléko prezentováno jako nejlepší zdroj vápníku na světě, dodnes nevíme, jaká je jeho skutečná vstřebatelnost pro lidské tělo a tím pádem reálná využitelnost. Makové mléko je tedy dobrou a zdravou volbou, ale nedoporučuji ho započítávat jako zdroj vápníku v jídelníčku.

Pro výrobu domácího makového mléka rozmixujte 1 hrnek předem namočeného (nemletého!) máku se 4 hrnky vody. Makové mléko je samotné velmi chutné – osobně ho mám však nejraději vychlazené s datlemi a kakaem.

Jaké je vaše nejoblíbenější rostlinné mléko? Napište mi do komentářů!

Komentáře

Facebook Instagram Youtube

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Souhlasím